Umeås ”starke man” slår till igen

Dela med dig

I ett nytt uppseendeväckande utspel har kommunalrådet Lennart Holmlund, S, i Umeå jämfört Centerpartiets syn på fackliga frågor med massmordet i Sydafrika, där 34 strejkande arbetare sköts till döds och över 70 skadades. Utspelet har tvingat socialdemokraternas ordförande i Umeå, Christer Lindvall, att be Centerpartiet om ursäkt.

Utspelet, som Holmlund gjorde på sin blogg, är absurt av flera anledningar. Centern har förvisso en antifacklig politik som måste bekämpas. Men trots C-krav på bland annat försämrad anställningstrygghet: C har inte förespråkat massmord på strejkande svenska arbetare.

Jämförelsen mellan Centerns antifackliga politik och massmordet i Sydafrika får flera negativa konsekvenser. Dels förringas morden och den historia av våld mot svarta arbetare som den sydafrikanska staten står för. Men dessutom försvåras kampen mot C, alliansregeringen och deras antifackliga politik. Holmlunds parallell minskar nämligen möjligheten till en seriös debatt om fackliga rättigheter – en debatt som skulle kunna höja den politiska medvetenheten och kunskapen hos de som följer debatten. Istället för att stå till svars för sina antifackliga förslag ges Centern en möjlighet att peka på att de anklagas för en politik de inte står för.

Attacken mot Centerpartiet representerar något betydligt allvarligare än bara ännu ett klavertramp från Holmlund. Det är en del av en politisk metod. En metod som går ut på att skrämma opposition till tystnad.

Det är detta som är grunden för Holmlunds hot om att muséetjänstemän inte ska få pengar till sin verksamhet, om att journalister ska ”hålla käften”, om att han ska bojkotta media som ”ljuger” o.s.v. Tanken är att alla ska veta att det kostar för mycket att gå emot makten i Umeå – dvs Holmlund.

För att visa på kontinuiteten i Holmlunds skrämselmetoder har Arbetarpartiet skrivit en längre debattinsändare till VK.


Dela med dig