Sevärd dokumentär om Woody Allen

Dela med dig

WOODY ALLEN – A DOCUMENTARY

Robert B. Weides dokumentärfilm om regissören Woody Allen berättar om hans filmer i kronologisk ordning. Mot slutet av filmen känner jag mig lite matt av all filmhistorik – tänk att en  människa har gjort alla dessa filmer!

Woody Allen föddes år 1935 som Allen Stewart Konigsberg. Den första delen av dokumentären, som berättar om den unge Woody, är kanske mest intressant. Även Woody Allen var söt som riktigt liten. Redan som 15-åring skrev Woody Allen små skämt för olika tidningar och tjänade snabbt mer än sina föräldrar. Han blev senare även uppskattad ståuppkomiker trots att han verkligen kämpade i början för att våga uppträda. Men hans skämt var lika roliga som fyndiga och gick hem hos publiken.

Woody Allens livsfilosofi är att undvika döden till varje pris, naturligtvis ett fullständigt utsiktslöst projekt. Han är mästaren av älskvärd pessimism och står bakom några av filmhistoriens bästa komedier. Hans inriktning är att producera film hela tiden för att någon ska visa sig bli ett mästerverk, vilket ännu inte har inträffat enligt honom själv. Allen är känd för filmer med mycket dialog, dit hör exempelvis Annie Hall (1972) och Manhattan (1979).

En av mina personliga favoriter är Kairos röda ros (1985), där en kvinna går på bio och tittar på samma film om och om igen för att fly sin egen verklighet. Och där den manlige huvudrollsinnehavaren plötsligt stiger ut ur filmduken för att förena sig med den trägna biobesökaren.

Woody Allens mindre lyckade filmer nämns, men ingen förklaring ges till den kreativa svackan. Han har inte heller någon lust att prata om skandalen med sin fru Mia Farrows adoptivdotter Soon-Yi Previn. De är idag gifta och har barn tillsammans. Men kanske även en offentlig person kan få vara lite förtegen om det mest privata?

Allen fortsätter att skapa filmer än idag, trots att han närmar sig 80 år. Förra året kom Midnight in Paris, som blev en stor publikfavorit. Det är en underfundig och underhållande tidsresefilm. Den belönades med en Oscar för bästa manus – som Woody Allen i vanlig ordning vägrade ta emot. Just nu är regissören aktuell med sin 44:e film och stjärnorna har som vanligt stått i kö. To Rome – with love har biopremiär den 24 augusti. Allen fortsätter sina kärleksförklaringar till europeiska storstäder och låter både passioner och frustrationer får fritt spelrum.

 

Woody Allen-filmografi i urval
1969     Take the money and run
1973     Sleeper
1977     Annie Hall
1979     Manhattan
1983     Zelig
1985     Kairos röda ros
1992     Husbands and Wives
2008     Vicky Christina Barcelona
2011     Midnight in Paris
2012     To Rome – with love


Dela med dig