Nytt fiasko i kampen mot arbetslösheten

Dela med dig

Enligt en intern rapport från Arbetsförmedlingen, som avslöjats i DN, får hälften av alla långtidsarbetslösa inte någon hjälp att hitta ett nytt jobb.

Rapporten som blev klar i april 2012 har ännu inte offentliggjorts. Enligt DN talas det om mörkläggning bland de anställda på Arbetsförmedlingen. Under 2010 var 117 000 personer långtidsarbetslösa i Sverige. Detta utgjorde 34 % av det totala antalet arbetslösa.

Enligt rapporten är antalet jobb som de arbetslösa erbjudits, via sin arbetsförmedlare, ”ytterst få”. Ofta går mer än fyra månader mellan kontakterna med handläggaren. De arbetsförmedlare som intervjuas i rapporten pekar på att deras arbete innehåller för mycket på administration samt att varje arbetsförmedlare har för många sökande att ta hand om. Arbetsförmedlarna pekar också på att det finns allt för få stödåtgärder för arbetssökande som talar dålig svenska.


Dela med dig