Framgångar i årets Första Maj-demonstrationer

Dela med dig

Årets Första Maj-firande drog stora skaror runt om i hela landet. Det soliga vädret i kombination med att många sett möjligheterna till en ny regering efter valet 2014 utgjorde grunden för det stora deltagandet.

8 500 personer samlades i Vänstertåget i Stockholm, samtidigt som Socialdemokraterna drog 12 000 personer, och i Göteborg mellan tio och femton tusen personer.

Även utanför storstäderna drog tågen stort deltagande.

I Sundsvall anordnade Vänstertåget, där organisationen Socialisterna ingår, en demonstration som lockade ca 200 personer. Erik Åslund, ordförande för Socialisterna i Sundsvall, berättar:

– Vi demonstrerade under parollen ”Sundsvall är inte till salu!”, mot arbetslöshet, fattigdom och mot den plundring av skolor och vårdhem som riskkapitalister tillåts göra. Solen sken och stämningen var väldigt bra, så vi är mycket nöjda.

Umeås Första Maj-firande 2012 slog återigen nytt rekord. Runt 1100 personer slöt upp när Enad Vänster demonstrerade mot nedskärningar och högerpolitik. Tåget var det största i Umeå på över 30 år, vilket märktes tydligt på det välfyllda rådhustorget där bland andra Jan Hägglund, ordförande i Arbetarpartiet, talade om mäns våld mot kvinnor.

Denna generella ökning av deltagandet vittnar om en ny kampvilja i kölvattnet efter Alliansens tillbakagång i opinionen och efter de stora demonstrationer som svept genom Europa de senaste åren.


Dela med dig