Filminslag från Libyen

Dela med dig

Det första klippet från BBC visar ett reportage om Libyens första stora demokratiska val till kommunfullmäktige i staden Misrata. Se klippet här: First major city holds local council election in Libya.

Filmklippet nedan skildrar en lynchning 1996 av Abdulsalam Khadaffi – en kusin till Muammar Khadaffi. Abdulsalam Khadaffi anklagades för att planera att mörda sin kusin. Filmen kommer från Misrata TV som fått tag i klippet efter revolutionen. Sekvensen spelades ursprungligen in för att skickas till Khadaffi personligen och avslutas med att Ali Tbega, högt uppsatt officerare, läser en hälsning till ”den store ledaren”.

Abdulsalam Khadaffi tillhörde elitstyrka ”Mohammed Megaryaf”, som hade sitt träningsläger i Bab al-Aziziya – diktatorns högkvarter. Styrka var specialiserade för att skydda Khadaffi och hans närmaste omgivning. Styrkan var känd för att medlemmarna ofta var nära släktingar till Khadaffi.

Hälsningen till Khadaffi i slutet av filmen kan översättas enligt följande:

”Trohet och ära till vår ledare, ledaren av seger och utmaningar! Vi är Mohammed Mgaryafs bataljon, soldater, underofficerare och officerare i regementet 219. Dagens datum fredagen den 20 sep 1996 har vi utfört dödsstraffet omgående och utan att skjuta ett enda skott i förrädaren Abdulsalams hjärta.

Vi upptäckte att förhörsgruppen tagit förädaren från sitt rum till officerarnas rum för att förhöra honom, dokumentera viktiga information och ta från honom hemliga papper som han hade gömt i sitt rum. Istället för att gå till hörsalarna tog sig bataljonens medlemmar till förhörsrummet och attackerade honom. Vi avrättade honom genom att sparka honom, trampa på honom, kasta sten på honom, hugga honom med knivar och slå honom med klubbor. Sedan blev han dragen till det träd där han försökt utföra sitt smutsiga plan från mot den store ledaren. Sedan kapade vi det finger som han hade trycka på avtryckaren med. ”

Känsliga läsare avrådes från att titta på klippet.


Dela med dig