Filmrecension: Trion från belleville

Dela med dig

Trion från Belleville är en animerad fransk film som regisserats av Sylvain Chomet. Det är den första film av Chomet som släppts i Sverige.

Handlingen i korthet: Madame Souza tränar sin son som ska tävla i Tour de France. Mitt under loppet blir sonen kidnappad och Souza, tillsammans med familjens hund Bruno, måste ge sig ut för att rädda honom. På vägen träffar de på musikersystrarna Belleville som vill hjälpa Souza och Bruno.

Trots att filmen bara är 80 minuter lång så känns det både som att allt tar en evighet och att inget har hänt. Det långsamma tempot beror på att filmen inte lyckas dra in en i handlingen. Det skapas för det första inget emotionellt band med karaktärerna; man bryr sig helt enkelt inte sig om dem. Främst för att de själva visar väldigt få känslor i sin situation. När sonen kidnappats visar han inga känslor utan ser lika uttråkad ut som innan, och Madam Souza verkar varken vara arg, ledsen eller beslutsam.

Karaktärerna talar dessutom inte alls med varandra. Filmens enda tal
kommer ur radion, TV:n eller från karaktärer obetydliga för handlingen. Det enda undantaget till denna regel är då karaktärerna sjunger. Filmen i sig är ganska tyst, i den mening att det inte finns någon komponerad filmmusik att tala om. Det finns bakgrundsljud hela tiden men om ingen spelar och sjunger eller slänger på en skiva så förekommer ingen musik. För att nämna ett stycke jag verkligen tycker om så är det när de skapar musik med vanliga hushållsföremål och rytm.

Designen på karaktärerna är unik och olik all annan tecknarstil jag sett. Filmen utnyttjar till fullo att den är tecknad och skapar karaktärer som är distinkta både från varandra och alla andra filmer och serier.

Trion från Belleville är en långsam och tyst film där det känns som att
det inte händer så mycket, men med besynnerliga karaktärer, bra animation och bra musik när den är där. Om du som jag är ett fan av animerad film och TV då kan det vara värt att ta sig en titt, men alla andra kan hålla sig borta. Jag skulle inte rekommendera den för barn. Filmen är inte speciellt rolig. Folk dör i filmen och även om man inte ser hemskheterna så känns det nästan brutalt och kallt.


Dela med dig