Filmtips: Winter’s Bone

PRESSBILD
Dela med dig

Den flerfaldigt prisbelönta och prisnominerade filmen Winter’s Bone finns nu (som det brukar heta i reklamen) i din videobutik (ungefär som om man hade en egen sådan!).

Den är gastkramande och utan nåd från start. Ett drama om knarkets fula ansikte, ett kriminellt patriarkat, en livsfarlig gemenskap och om fattigdomens sårbarhet. Så gastkramande och magnifikt berättat av Debra Granik, regissör och en av manusförfattarna (filmen baseras på Daniel Woodrells bok med samma namn).

Berättelsen utspelar sig på den fattiga landsbygden på Ozarkplatån i Missouri, USA, och huvudpersonen är den urstarka och kärleksfulla 17-åriga Ree. Hon slåss för livet för att rädda sina 2 småsyskon, sin mamma och sig själv från undergång.
När pappan försvunnit rent fysiskt efter att ha köpslagit med familjens hem och mark mot frihet och knark. När mamman märkt av livets hårda kanter och försvunnit in i psykisk sjukdom.

En tillspetsad historia i en tillspetsad miljö som lyckas med konststycket att kännas alldeles trovärdig. En väldigt annorlunda film om en tonåring långt, långt, låååångt (!) ifrån highschool-klyschor och ”sweet-sixteen”-problem. Filmen är oerhört spännande, sorglig och kärleksfull. Och får man nog säga en hyllning till ”the hardworking woman” här representerad av den 17-åriga Ree.

Den får 6 poäng av 5 möjliga – om du frågar mig!


Dela med dig