En motdemonstrants intryck från SDU-demonstrationen i Malmö

Dela med dig

Jag hade inte tänkt gå på SDU-motdemonstrationen av personliga skäl och planer. Men så blev en del av det uppskjutet i sista minuten och då tänkte jag att jag får väl i alla fall ta mig ner till stan och motdemonstrera.

Den allmänna bilden av Malmö denna dag var att det kryllade av poliser till fots, på häst, i helikoptrar, i full ”stridsmundering” och vänliga poliser med ”dialog-polis” på sina västar och civilpoliser. Malmö från Gustav Adolfs torg via gågatan till Stortorget var avspärrat, till stora delar, med kravallstaket (enl polislagens paragraf 24 som det stod) och mängder av polisminibussar. Poliserna delade ut flyers innan SDU-demonstrationen för att berätta om vad som hände i stan.

Malmös Nätverk mot rasism hade manat till motdemonstration kl.13.00 på Gustav Adolfs torg. Man kan väl säga att det hela var mer ett torgmöte än en demonstration, tydligt uppstagat och organiserat av Rättvisepartiet Socialisterna. Övriga organisationer som gav sig tillkänna i Malmös nätverk mot rasism var Socialistiska Partiet, Iransk-svenska Arbetarkommittén. Namninsamling, försäljning av Internationalen och Offensiv. Tal av fyra RS:are, en SP:are, en Iransk-svenskarbetarkommittéare. På det hela taget hyfsat organiserat och okey innehållsmässigt.

MEN ändå några kommentarer från min sida. Jag stör mig på att man manar till motdemonstration under flaggan ”Nätverk mot rasism” utan vare sig partipolitisk eller ens socialistisk flagg. Men när man kommer dit är det det som helt dominerar. Dvs stor röd banderoll med ”Kamp mot rasism och kapitalism”, RS-flaggor (flest) och SP-flaggor o dyl. Förstå mig rätt: jag har inget emot vare sig att man flaggar, har socialistiska slagord och banderoller mm. Men det som stör mig är att man försöker samla folk under en viss paroll – men när folk kommer dit så tar organisatörerna själva fram sina partipolitiska och socialistiska paroller och flaggor vilket dominerar hela tillställningen. Om jag inte varit socialist hade jag känt mig ditlurad under falsk flagg, helt enkelt. Jag gillar helt enkelt inte oärligheten.

Dessutom störde jag mig på att RS sa att de hade tänkt att denna motdemonstration skulle tagit sig ner till Stortorget (där sdu-demonstrationen utgick ifrån) för att ”stoppa demonstrationen” (vad menade dom då, rent fysiskt, eller?). Detta var inget som heller framgått i ”motdemonstrationsmaningen”. Inget den ”vanlige” malmöbon skulle ha velat ställa upp på, tror jag. Nu blev det inte så för att polisen hade spärrat av stora delar av Gustav Adolfs torg, gågatan ner till Stortorget och själva Stortorget så det blev helt enkelt för oframkomligt för RS och co att ta sig ner dit i grupp. Dom valde istället att invänta SDU som skulle marschera den korta sträckan (700 m, kanske) från Stortorget till Gustav Adolfs torg och tillbaka till Stortorget där de skulle hålla sina tal. Nåväl nog om detta.

Det som jag tyckte var riktigt nedslående var att denna motdemonstration på sin höjd samlade 35-40 åhörare inkl 10-talet från RS och 5-talet från SP. Det var ju nedslående som malmöbo att se att ingen eller i alla fall få masat sig dit från sängen, shoppingen eller vad man nu kan tänka sig masa sig ifrån. Jag gick därifrån nedslagen och tänkte att ”ja denna manifestation vinner ju SDU i antalet deltagare i alla fall”. Var på väg hem men tänkte: ”jag går vägen om Stortorget och kollar in hur många som samlas till SDU-demonstrationen”. Då kom jag till en demonstration som var ”en häftig upplevelse”.

Ja som ni förstår var det där den verkliga ”motdemonstrationen” var.

Jag stannade på Stortorget från ca 14.30 till ca 17.45 (det blev så bara, jag som var på väg hem!). Bedömer att sdu-demonstrationen samlade runt 100-150 deltagare( och då hade de ändå ordnat gratisbuss för deltagare från andra delar av landet) och ”motdemonstrationen” ca 10 ggr fler dvs. någonstans runt 1000-1500 personer. Min nedslagenhet försvann och jag blev väl kanske inte uppslagen men i alla fall uppdragen! Ja ”motdemonstrationen” var så stor att den inte rymdes på det kravallstaketsavtängda Stortorget utan folk stod på det närbelägna Lilla torg och ville komma in till Stortorget och folk stod utmed kravallstaketen på hela gågatan upp till Gustav Adolfs torg och inte då att förglömma att folk ( bl a då RS och co samt Skåne mot rasism) väntade på SDU på Gustav Adolfs torg.

Så vilka var nu folk? Vi börjar med att avverka grupperna; RS, SP, V, RKU, Skåne mot rasism, någon gay-grupp med regnbågsflagga, någon kultur-grupp med banderoll om ”kultur och mångfald” som sjöng ”Imagine all the people”. Fanns säkert fler grupper som inte var synliga för mig. I tidningen pratar polisen om några som var maskerade, men jag såg inget så de måste ha varit försvinnande få (men kanske inte ofarliga). Så visst: många grupper fanns där med såväl banderoller som talkörer och dessutom sång från kulturgruppen, som sagt. Och en del bar sig anständigt åt och en del ballade ur.

Men det som var ”häftigt” var att det dominerande inslaget på Stortorget mellan ca 14.30 -16.00 (eftersom SDU inte kom iväg med sitt demonstrationståg av säkerhetsskäl på 1 timme stod vi där länge) var den ”vanlige” malmöbon som kommit dit för att vissa sin protest (och säkert också av nyfikenhet). Säkert fanns det ju också en del SD-sympatisörer där men dom gav sig inte tillkänna, så massiv var känslan av att detta är en tyst och spontan motaktion från malmöborna ( som inte deltog särskilt aktivt i talkörer och annat). Men utan tvekan var det motaktion och den var fan mäktig. Och det har ingen ännu valt att beskriva (vad jag läst). Utan antingen beskrivs stöket som fanns (och det fanns) eller så beskriver de organiserade motdemonstranterna som RS, SP, Skåne mot rasism m fl sin egen betydelsefulla roll, de dumma poliserna och hur många människor som samlades. Underförstått i detta är att det var dessa grupper som organiserat den stora folksamlingen.

Mitt intryck är att det stora flertalet ”motdemonstranter”, vid denna tidpunkt (ca 14.30-16.00) och på denna plats (Stortorget), var vanliga malmöbor som inte gått dit under någon organisations ”flagga” och de deltog inte i de organiserade motdemonstranternas aktiviteter i någon större utsträckning. Möjligen dristade sig några till att skramla med nyckelknippor och ropa med några gånger i ”Stoppa rasismen på våra gator”. Men det var verkligen en känsla av att folk stod där i ”tyst” protest även om det inte var tyst där eftersom olika grupper skrek sina slagord mm. Jag stod bredvid en äldre herre i elrullstol, 3 äldre damer (vi pratar 70-80-årsåldern) bakom mig stod några som ”inte var kommunister” men som ville protestera. Där fanns alltså äldre, barn och unga, familjer, svenskar och invandrare – ja helt enkelt den bredd som finns i Malmö.

Bakom kravallstaketen stod poliser i alla varianter och vid den tidpunkten och på den platsen lät dom sig inte provoceras utan var där bara lugnt. Ett knallskott slängdes in över kravallstaketet av någon idiot, polisen rörde inte en min men ”motdemonstranterna” i egenskap av den ”vanlige” malmöbon reagerade negativt mot den som kastat och jag hörde inga fler knallskott. Så även om det var en del stök där så är mitt intryck att det hölls tillbaka av: 1. av den ”vanliga” malmöbons närvaro som inte var där för att röja eller ens stoppa någon SDU-demonstration utan som var där för att tala om att vi tycker inte som ni. Och det tvingade de ”överhettade” att faktiskt lugna ner sig (vid denna tidpunkt). 2. av polisens massiva insats (även om en hel del kritik mot polisens agerande vid andra tidpunkter har kommit fram i efterhand).

Efter en timme tågade SDU-demontranterna av till Gustav Adolfs torg och vände och var tillbaka inom ca 15-20 min. I tidningarna finns rapporterat om en del incidenter mellan polis och motdemonstranter och det hände, som jag bedömer det, framför allt efter kl 16 och företrädesvis på Gustav Adolfs torg då poliserna ville flytta kravallstaketen och motdemonstranterna inte flyttade sig eller flyttade sig för långsamt. Så vitt jag förstår hände en del incidenter också innan själva demonstrationen då polisen avhyste en del personer som därmed förhindrades att delta i demonstrationerna. Jag följde inte med tillbaka till Gustav Adolfs torg, mest för att det var så oframkomligt.

Tillbaka på Stortorget höll SDU sina tal, motdemonstranterna var kvar eller kom tillbaka men inte i den mängd som stod där mellan 14.30 -16. Den ”vanlige” malmöbon fanns kvar men inte i det antalet som innan utan nu dominerade de organiserade grupperna och det blev skränigare, det skakades kravallstaket, en del handgemäng uppstod (jag såg tre tillfällen) som i och för sig styrdes upp av motdemonstranter själva. Ett gäng tog sig över kravallstaketen och trycktes ner i marken av polisen. När SDU-mötet avslutades såg jag ett gäng överhettade som rusade mot gatan där SDU-arna skulle ta sig bort från torget. Efter rusade ett gäng civilklädda poliser.

Där någonstans gick jag hem.


Dela med dig
 1. Emma:

  Jag tror du har missat att förstå hela scenariot. Skåne mot rasism (som är en grupp som innefattar en rad olika sorters socialister i området) var den som sammankallade till motdemonstration. Det var den kallelsen som de du kallar ”vanliga” malmöbor hörsammat. Kallelsen var att både befinna sig på Stortorget och Gustav. Vad du såg när du såg RS:arna var ett torgmöte de kallat till en timme innan och som höll sig kvar på Gustav och som SP valde att delta på som en del av protesten mot SD. På en annan plats på Gustav fanns ytterligare en samling.

  Det blir därför fel när du försöker dra en skiljelinje mellan ”de organiserade” och den ”vanlige malmöbon”.

 2. Hej Röda Lund,
  ”Malmös nätverk mot rasism” ( organiserat av bl.a Rättvisepartiet Socialisterna”) kallade definitivt till motdemonstration ( inte torgmöte) kl 13.00,( var god se vidare http://www.malmosnatverkmotrasism.wordpress.com).
  ”Skåne mot rasism” manade inte till demonstration ö.h.t utan uppmanade individer och organisationer till samling 14.30 för att rent fysiskt stoppa demonstrationen. På http://www.skanemotrasism.blogspot.com står det ”Vi ska blockera deras marschväg…Vårt främsta mål är att stoppa deras demonstration. I andra han vill vi knuffa ut dem ur stadskärnan…” Karta med fägsättnig och blockadpunkter planerades upprättas.
  Så nej scenariot är rätt bekrivet. Den verkliga motdemonstrationen som samlade tusental genomfördes spontant och av den ”vanlige” malmöbon.
  Rättvisepartiet Socialisterna hade flera medverkande som var hitresta. från Stockholm bl.a,. Inget fel i det alls! Men Mattias Bernhardsson, RS representat i Haninge Kommun, m.fl. kan inte anses representera ” den ”vanlige”malmöbon.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *