Rebellernas initiativ till vapenvila avvisas av Khadaffi-lojala

Dela med dig

Just nu pågår strider mellan rebellerna och Khadaffis sista styrkor om kontrollen över staden Sirte och Bani Walid. Detta är de enda två städer som fortfarande inte är befriade från Khadaffi. Det är möjligt att även Khadaffi själv befinner sig i någon av dessa städer.

Striderna tar hårt på civilbefolkningen i framförallt Sirte, en stad med ca 100 000 invånare. Det råder brist på vatten, mat, sjukvårdsutrustning och andra förnödenheter. Sjukhuspersonal har svårt att ta sig till sjukhusen på grund av striderna.

För att ge civila möjlighet att fly undan striderna har det Nationella Övergångsrådet utlyst en 48-timmars vapenvila, rapporterar Al-Jazeera. Rebellerna, som enligt uppgift helt har inringat staden, har även lämnat en väg fri så att flyktingar kan ta sig ut. Detta motarbetas dock av Khadaffi-lojala trupper, som försökt hindra människor från att ta sig ut från staden. Civila som lyckats fly Sirte rapporterar även om hur Khadaffi-lojala avrättar människor som de misstänker har samröre med rebellerna.

Den humanitära situationen i Sirte understryker behovet av att stödja det libyska folket med bl a sjukvårdsmaterial.


Dela med dig
Redaktör

Din e-postadress kommer inte publiceras.