Khadaffis grymheter blottläggs för omvärlden

Dela med dig

Dödsstraff för facklig organisering, våldtäkter och summariska avrättningar. Muammar Khadaffi kommer att gå till historien som en av de mest hänsynslösa tyrannerna i världshistorien.

Den överlagda grymheten i Khadaffis våld mot den egna befolkningen går inte att ta miste på. Khadaffitrogna soldater har bland annat använt vapen laddade med kulor av kaliber .50, en kaliber med kapacitet att penetrera lättare pansarfordon, mot obeväpnade demonstranter. Läkare i Libyen vittnar om kroppar så söndersprängda att de, av hänsyn till de efterlevande, sytt ihop dem inför begravningen. Khadaffilojala trupper ska även ha givits viagra av sina överordnade och uppmuntrats till våldtäkter, enligt vad USA:s FN-sändebud Susan Rice ska ha fört på tal under ett möte med FN:s säkerhetsråd.

Efter Tripolis fall har de myter om glamour och trofasthet som omgett Khadaffi slutligen avtäckts. De beryktade ”Amazonerna”, det kvinnliga elitgarde av trogna livvakter som Khadaffi ständigt omgav sig med, har visat sig levat under förhållanden som för tankarna till österrikaren Fritzls källare. I den byggnad som var deras hem fanns ett fruktat rum i slutet av en korridor.
– Det var där jag blev våldtagen, säger nittonåriga Nisrine Gheriyanih till the Guardian. De brukade komma och ta och oss i handen och leda oss genom korridoren. Vi visste vad som skulle hända.

Massgravar och tortyrkammare har grävts fram sedan diktators fall. En strid ström av vittnesskildringar berättar om summariska avrättningar och omänskliga övergrepp.
I en nyligen funnen amatörvideo ses Khadaffis soldater tortera bundna och med ögonbindlar försedda fångar i en container, rapporterar Reuters. Många av fångarna dog av uttorkning i containrarnas kvävande heta, vittnar en överlevande. I staden Khoms, ett trettiotal mil öster om Tripoli, har innevånarna funnit en massgrav som innehåller kvarlevorna efter fångar som torterats och dödats på liknande vis.

Avrättningar innan kollapsen
Osama Mansour el-Hadi, en libyer utan samröre med rebellerna, vittnar om en avrättning i samband med att rebellerna anföll Khadaffis huvudbas i Tripoli. Han var vid tillfället Khadaffis fånge, anklagad för regimfientlighet. När rebellerna närmade sig radades Hadi tillsammans med tjugofem medfångar upp längs vägen varpå soldaterna höjde sina gevär och öppnade eld, berättar den svårt skadade Hadi för Al Jazeera. Rykten om liknande massakrer översvämmar Tripolis gator, enligt Al Jazeera, och återkallar minnen av de massakrer som kantat Khadaffis fyra blodiga decennium vid makten. Oavsett vad som nu kommer att ske i Libyen är en sak åtminstone säker: ingen kommer att sakna Khadaffi.


Dela med dig