Jaktdokumentär och älgfärsbiffar

Dela med dig

Vi välmående västlänningar måste minska vår köttkonsumtion för att rädda miljön. Ett lika obestridligt som jobbigt faktum, för en vällagad köttbit är svårslagen på middagstallriken.

Det finns dock kött som är både klimatsmart, nyttigt (magert), välsmakande (om rätt tillagat) och inte en produkt av tortyr (till skillnad från kött eller kyckling från någon av Europas vidriga köttfabriker): viltkött. Och för de flesta svenskar betyder viltkött i första hand älg.

På söndag den 25 september kl 20.00 visar SVT2 en dokumentär om älgjakt (repriser går i SVT1 26/9, SVT2 29/9 och 1/10). Ett jaktlag i Siljansnäs har följts under två decennier och jaktens roll för människorna i de delar av Sverige där älgjakten är kultur och djupt rotad tradition belyses. Jakten erbjuder naturupplevelser, kamratskap, spänning – och kött. Den genomsnittlige älgjägaren lär kunna fylla frysen med ungefär 100 kg kött efter höstens jakt. En hel del mals ner till köttfärs.

Här är ett recept på älgfärsbiffar som inte går av för hackor:
Blanda 3-4 msk ströbröd med 1 dl kalvfond, lite soja, 2-3 ägg, en hutt konjak (om ni känner för det) och 2 dl vispgrädde. Låt svälla i en kvart. Tillsätt 500 g älgfärs, en handflata riven gul lök, 6-8 krossade enbär, ½ msk hackad kapris, peppar och eventuellt salt (var försiktig eftersom kapris är salt). Blöt händerna och forma biffar av smeten. Stek biffarna i en icke oansenlig mängd smör ungefär 4-5 min på varje sida eller tills de är klara. Servera med kokt potatis och en god rödvins- eller svartvinbärssås. Red såsen i samma stekpanna som du stekte biffarna i. Köttsaften från biffarna är en utmärkt bas till såsen. Tillsätt en näve frysta svarta vinbär och viltfond (gärna hemkokt) efter tycke och smak, och koka ihop till önskad konsistens. Lägg tillbaka biffarna i såsen några minuter före servering så att de hinner värmas upp.


Dela med dig