CIA, MI6 och Khadaffi

Dela med dig

Efter den libyska revolutionen har man på den f.d libyska utrikesministern Moussa Koussas kontor, funnit dokument som gör gällande att USA ska ha sänt terrormisstänkta till Libyen för ”enhanced interrogation”, en förskönande omskrivning för tortyr. ”Vår underrättelsetjänst är i positionen att vi kan leverera Shayk Musa till ert fysiska förvar…Vi ber respektfullt om ett uttryck för er säkerhetstjänsts intresse angående att ta Musa i förvar”, löd meddelandet från CIA till Khadaffi.

Hos samma utrikesminister hittades dokument som visar att brittiska underrättelsetjänsten MI6 hjälpt den libyska diktatorn med talskrivare. ”för tydlighetens skull har jag bifogat en uppstädad version av det språkbruk vi kom överens om i tisdags. Jag ville försäkra mig om att du hade samma manuskript”, skrev MI6 till Khadaffi. När de libyska generalerna oroades över att landet förlorade försvarsförmåga på grund av skrotningen erbjöd britterna hjälp med att rusta upp den konventionella vapenarsenalen.

MI6 hjälpte också Khadaffi att hålla koll på människor som flytt regimen. ”Vi vill informera er om att Ismail Kamoka släpptes från fängelse den 18 mars 2004”, skrev MI6 när en libysk motståndsman släppts ur brittiskt fängelse. Symbiosen mellan Västledarna och Khadaffi blir tydlig i samband med ett besök av Tony Blair i Libyen. Mötet förbereds av MI6 som meddelar att premiärministern ”vill träffa Ledaren i ett tält…Av det enkla skälet att journalisterna kommer att älska det”.

I en kommentar till uppgifterna  säger CIA att det inte kan komma som en överraskning att man samarbetar med utländska myndigheter för att skydda USA ifrån dödliga hot. CIA menar att det är precis vad de förväntas att göra.


Dela med dig