Spricka inom Socialdemokraterna om Kulturhuvudstadsåret?

Dyrt. Kulturhuvudstadsåret är tänkt kosta 410 miljoner kr. Men endast 115 miljoner är klara. Resten är ofinansierat.
Dyrt. Kulturhuvudstadsåret är tänkt kosta 410 miljoner kr. Men endast 115 miljoner är klara. Resten är ofinansierat.
Dela med dig

I Västerbottens-Kuriren den 22 juli kräver kommunalrådet Lennart Holmlund oväntat ”klara besked om höstens planer för Kulturhuvudstadsprojektet”. Holmlunds oro gäller framför allt att de externa intäkterna till kulturhuvudstadsåret fortfarande är obefintliga.

Arbetarpartiet (fd Rättvisepartiet Offensiv) reagerar positivt, men med förvåning, på beskedet.
– Vi har som enda parti i Umeå kommunfullmäktige motsatt oss Kulturhuvudstadsjippot, till stor del på grund av den enorma kostnaden och obefintliga finansieringen, säger Patrik Brännberg, kommunfullmäktigeledamot. Vi ser positivt på att även Holmlund reagerat på detta. Bättre sent än aldrig.
– Det är dock något märkligt att Holmlund, som är kommunstyrelsens ordförande, inte reagerat långt tidigare. Göteborgs kommun ryggade för kostnaderna och drog tillbaka sina planer på att bli kulturhuvudstad redan innan ansökningsprocessen. Detta trots stadens större befolkning, rikare kulturliv och närhet till kontinenten.

Kulturhuvudstadsjippot planeras gå loss på 410 miljoner kronor. Hittills har man endast fått ihop 115 miljoner i finansiering. Ca 100 miljoner kommer från Umeå kommuns skattebetalare och 15 miljoner från EU:s skattebetalare. Men det saknas alltså  295 miljoner kronor! Av underskottet på 295 miljoner hoppas Umeå kommun att staten ska täcka ca 170 miljoner. Denna fromma förhoppning har dock ingen grund i verkligheten. Enligt VK (17/6-10) har det statliga kulturrådet diskuterat ett stöd på mellan 100-125 miljoner kronor. Om staten går in med 125 miljoner saknas fortfarande 170 miljoner – 40 % av budgeten.

Resten av budgeten ska täckas med hjälp av sponsorer, hoppas man. Både från näringslivet och från kranskommunerna. Mot bakgrund av de ekonomiska orosmoln som tornar upp sig vid horisonten finns dock risk att näringslivets vilja till kultursponsring minskar. Och kranskommunerna, som redan nu brottas med avfolkning och ekonomiska problem, riskerar också att dra sig ur.

Umeborna har länge oroat sig över Kulturhuvudstadsjippots finansiering. Oron verkar nu även ha nått kommunalrådet Holmlund.


Dela med dig