Miljöpartiet under täcket med Alliansen

Dela med dig

Filmen ”Sova med fienden” med Julia Roberts och Patrick Bergin kan få en uppföljare – 20 år senare. Huvudrollerna i denna reality-såpa är klara: MP-språkröret Gustav Fridolin har tagit första steget och statsminister Fredrik Reinfeldt har uttalat sig positivt till att ta saker och ting vidare.

Redan efter valet 2010 skissade forna språkröret Maria Wetterstrand på idén att utvidga relationerna med alliansregeringen. Men det är först nu, med nya språkrör och under hotet från en ny djup nedgång i världsekonomin, som man alltså tror sig kunna ”sälja in” projektet.

I en artikel på DN Debatt (20/8) deklarerade Miljöpartiet att de är beredda att samarbeta med regeringen Reinfeldt. Dagen därpå avslöjade Svenska Dagbladet att samtal förts och att ”ingen part stänger dörren för framtida samverkan”. Konstigt vore annars. MP är ett borgerligt parti. Redan år 2001 gjorde MP upp med allianspartierna om att försämra LAS, lagen om anställningsskydd. Partiet är även positiva till friskolor och skattesänkningar – bl a vill man, precis som regeringen, sänka restaurangmomsen. MP:s spel under täcket med regeringen understryker också bakgrunden till att Mona Sahlin tog in MP i det rödgröna samarbetet. Sahlin, och de antifackliga inom S, behövde en borgerlig samarbetspartner för att kapa banden till facket.

Det makthungriga MP har faktiskt ända sedan misslyckandet med det rödgröna samarbetet sökt vägar för att komma in under högeralliansens täcke. Detta för att öka sina chanser att få en ministerpost i framtiden. Ett hinder för att, fullt ut, sälla sig till sina borgerliga medkämpar i alliansen har varit att 72 procent av MP-väljarna ser sig själva som ”vänster” (SVT:s vallokalsundersökning 2010). Dessutom har MP en stor andel unga väljare. Dessa skulle inte se med blida ögon på ett snabbt ”partnerbyte”.

Troligen är det av detta skäl som MP valt att lansera projektet i ett läge då en ny nedgång nalkas i världsekonomin. På så sätt kan ”partnerbytet” framställas som ett ansvarstagande i kristider, istället för vad det verkligen är: ett svek. Låt oss hoppas att MP-väljarna ser igenom detta. Slutligen: att MP nu öppet vill sova med alliansen visar att partiet aldrig har varit arbetarrörelsens vän.


Dela med dig