Bridesmaids: Hejdlös komedi med mer än rosafluff

PRESSBILD
Dela med dig

Den hyllande komedin Bridesmaids är regisserad av Paul Feig, samt manusförfattad av Kristen Wiig och Annie Mumolo.

Filmen är mer än en rosafluffig film som återspeglar den utbredda drömmen om det perfekta bröllopet, det är en hejdlös komedi som berör teman som självförverkligande, vänskap och kvinnlig rivalitet.

Handlingen kretsar kring Annie, en trettioplussare med otur i såväl yrkes- som kärleksliv, samt livet i största allmänhet. Det enda som delvis förgyller tillvaron är den sexuella samvaron med en slemmig och relationsrädd ungkarl, som dock behandlar henne som en förbrukningsvara. Men när Annies barndomsvän Lillian ska gifta sig, utnämns Annie till hederstärna och kastas plötsligt in i bröllopsförberedelserna (i USA har brudtärnor betydligt större ansvar för bröllopsplaneringen, än vad svenska tärnor brukar ha). Annie möts dock av oväntad konkurrens ifrån Lillians nya väninna, Helen, som är ett irriterande vackert och snobbigt societetslejon. I filmen möter man också resten av brudtärnebesättningen, Rita, som ser bröllopsförberedelserna som en tillflykt ifrån sitt tråkiga liv som frustrerad mor och hustru, Becca, en spänd nygift kvinna och Megan som är en härlig och utrymmeskrävande kvinna vars totala brist på takt, genererar några av de största och flesta skrattsalvorna i biosalongen.

Filmen lägger stort fokus på Annies svartsjuka och självkänsla, men utan att vara sentimental.  Dess styrka ligger i den utmärkta balansen mellan ångest, självinsikt och komik. Skådespeleriet är lysande och känns stundtals improvisatoriskt med välutvecklade karaktärer. Sammanfattningsvis är detta en klassiker i vardande, som med stor sannolikhet kommer att frekventera tv-tablåerna i många år framöver och som är väl värd att avnjutas!


Dela med dig