Nio fackförbund protesterar på Skånes storsjukhus

Dela med dig

Högsommar, industrisemester, solen, badet, grillen och baden-badenstolen, allt brukar förknippas med nyhetstorka i lokalpressen. Istället är det grillrecepten, sudokun och sommarkryssen som brer ut sig på tidningssidorna.

Men i den skånska lokalpressen (Skånskan och Sydsvenskan) har rapporteringen om krisen och det extrema läget på Skånes Universitetssjukhus (SUS) stått som spön i backen.

Skånes Universitetssjukhus ligger både i Malmö och Lund och är en sammanslagning av verksamheterna på f.d Malmö Universitetssjukhus och Lunds Universitetssjukhus. Där genomförs nu i värsta semestertiderna besparingar och omorganiseringar då sjukhuset beräknas få ett underskott på 350 miljoner kronor 2011. Den 24 maj strax innan semesterstart genomförde sjukhusledningen ett anställningsstopp och de kommer att granska varje förlängning av vikariat för att bedöma om jobben verkligen behövs. 400 vikarier, på sjukhuset i Malmö och Lund, med kortare anställningar (under 1 år) är direkt berörda och riskerar att bli av med sina jobb inom en snar framtid. Det beräknas finnas totalt 1100 vikarier på sjukhuset.

Samtidigt rapporteras om så akut platsbrist på Skånes Universitetssjukhus att både Socialstyrelsen och Arbetsmiljöverket reagerat och kritiserat. Den akuta platsbristen anses redan ha kostat liv. Den 6 juli rapporterar Sydsvenskan att Socialstyrelsen riktat hård kritik mot Skånes Universitetssjukhus då platsbristen på Akuten tidigare i år kan ha bidragit till att två patienter i 60-årsåldern avled i blodförgiftning.

I juli försätts sjukhuset i s.k stabsläge vilket innebär att man snart inte längre kan garantera patientsäkerheten. Av Arbetsmiljöverket har sjukhuset fått vitesbelopp pga. överbeläggningarna.

Region Skåne (dvs. motsvarande landstinget) styrs av en blågrön allians bestående av Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet. Alliansen fick förlängd mandatperiod i valet 2010. Samtidigt som de styrande i Region Skåne låter sjukvårdens personal gå på knäna och äventyrar patientsäkerheten redovisar Region Skåne en storvinst på 1,1 miljarder kronor för året 2010.

Men protesterna har inte låtit vänta på sig. Överläkaren på Akuten i Malmö har sagt upp sig i protest mot patient-osäkerheten och de försämrade ekonomiska förutsättningarna. 37 klinikchefer har i ett brev protesterat mot nedskärningarna. Och nu i juli har 9 Fackförbund i en gemensam skrivelse till Regionens styrande politiker protesterat mot besparingarna på Skånes Universitetssjukhus.

Allt är inte torka i sommarvärmen.


Dela med dig