Protester mot flytten av Stadsbiblioteket

Dela med dig

På kort tid har Nätverket Stoppa flytten av Stadsbiblioteket genomfört två manifestationer i Umeå.

Lördagen den 14 maj genomfördes en demonstration mot flytten av Stadsbiblioteket. 300 människor samlades på Rådhustorget och över 200 gick med i tåget. Bland deltagarna fanns gymnasieungdomar, kulturarbetare och äldre damer med rullatorer. Talare var bibliotekarien Marie Bergqvist och Iréne Gustafson, ordförande för föreningen Byggnadskultur. Demonstrationen avslutades med en ”masslåning” av böcker på Stadsbiblioteket.

Den 23 maj genomfördes en ny protest mot biblioteksflytten. Drygt 1000 namnunderskrifter, som Nätverket samlat in, lämnades över till kulturnämndens ordförande Tomas Wennström (S). Namnlistorna hade tejpats fast på en lång rulle papper, vilken, när den rullades ut, sträckte sig över 10 meter!


Dela med dig