Mod och målade katter mot Khadaffis barbari

Dela med dig

Nya Arbetartidningen har pratat med Omar, en libyer som nyligen återvänt från Tripoli där han deltog i kampen mot diktatorn Khadaffi. Omar var i Tripoli just när upproret mot Khadaffi började och han åkte ned igen senare för att hjälpa till i motståndet på det sätt han kunde.

– Protesterna i Tripoli har hållit på sedan 12-13 februari. I början var det bara små demonstrationer som Khadaffi snabbt kunde göra sig av med. Det kom stora kraftiga soldater i lastbilar som bara kastade in demonstranterna i bilarna och sedan såg ingen de människorna mer.
– Efter att vi hörde om att människor hade dödats i Benghazi så växte protesterna även i Tripoli.
– Khadaffi attackerade demonstranterna mycket hårt och brutalt. På en demonstration riktade hans trupper till och med luftvärnskanoner mot demonstranterna och flera rader av människor mejades ned.
– Men det värsta var att det inte slutade där. Över 600 människor som skadats mördades senare på sjukhusen och vårdcentralerna av Khadaffis säkerhetstjänst.

Hur visste regimen vilka som deltagit i demonstrationerna?

– De har vakter på alla sjukhus och vårdcentraler. Om du kommer in till ett sjukhus och är skottskadad så kommer du inte komma levande därifrån. Min släkting åkte in till sjukhuset med en skottskada i sidan. På sjukhuset fick han två skott till – i magen.
– Säkerhetstjänsten filmade protesterna också, utklädda till TV-team. Alla trodde att det var TV, men sedan började folk försvinna på nätterna. Det är fortfarande människor som försvinner.
– De flesta familjer i Tripoli har någon släkting som försvunnit.
– Oftast kommer Khadaffis män vid två-tretiden på natten. Det kan vara så många som 30 personer som kommer för att hämta en person som de lyckats identifiera.

Vet du vad som händer med de som försvinner?

– De blir mördade. Ibland kan de först bli misshandlade och torterade och sedan mördade.
– Jag har en kompis som blev arresterad. De tog honom först till ett ställe där de misshandlade honom grovt. Sedan körde de honom, med förbundna ögon, till ett enormt skjul, ett förråd av något slag. Där blev de uppställda efter väggarna.
– Min kompis trodde att han skulle bli skjuten. Min kompis hade dock tur och lyckades rymma med hjälp av en vän till familjen som är polis. Det var inte alla som hade samma tur som honom.
– Läget idag är så att folk till och med tvingas begrava sina släktingar i hemlighet, eftersom hela familjen kan råka illa ut om det skulle visa sig att en släkting dödats av Khadaffis styrkor.

Hur ser protesterna ut i Tripoli idag?

– Det är mycket svårt och farligt att protestera. Det går inte att ha demonstrationer på samma sätt som förut. Man kan bara demonstrera på natten. Men det är också farligt. Säkerhetstjänsten kan skjuta dig bara för att du står utanför ditt hem på natten.
– Folk får hitta andra sätt att protestera. En metod har varit att använda molotovcocktails för att bränna upp polisens och säkerhetstjänstens bilar.
– Men framförallt är protesterna fredliga. I de tre stadsdelarna Souq Al Juma, Tajoura och Feshloom lever motståndet hela tiden. Rebellernas flagga sitter uppklistrad överallt och folk skriver slagord på väggarna.
– Det händer också ofta att man tar katter eller fåglar och målar flaggan på dem. Sedan kan man se soldater och säkerhetspoliser som jagar djuren.
– Jag var själv med och fångade in och målade katter. Vi tog också en hund som vi hängde en bild på Khadaffi runt halsen på. Alla skrattade när den sprang fram längs gatorna – med säkerhetstjänsten efter sig.
– Vi brukade ta en lösspringande hund eller katt från en stadsdel och släppa ut den på en annan. När djuret springer hem så hinner många människor se det.
– En rolig sak som vi gjorde var att hänga upp en gigantisk flagga på en lokal polisstation. Fråga inte hur vi gjorde det, men vi lyckades.
– Första gången vi hängde upp flaggan tog poliserna ned den. Då vi hängde upp en ny – som polisen också tog ned. Samma sak den tredje gången.
– Fjärde gången som vi hängde upp flaggan hann poliserna inte ta ned den, utan säkerhetstjänsten fick syn på den och spöade upp poliserna!
– Det är inte lätt att organisera protesterna. Det finns inget Internet och telefonerna kontrolleras av Khadaffi. Men vi hittade metoder.
– En viktig sak var att samordna protesterna mellan de olika stadsdelarna. Vi genomförde aldrig något bara i en stadsdel, för i sådana fall skulle säkerhetstjänsten kunna koncentrera sina resurser. Istället genomförde vi alltid aktioner i alla tre stadsdelarna samtidigt. På så sätt tvingade vi säkerhetstjänsten att splittra upp sig.
– Jag blev mycket imponerad av de som deltog i aktionerna. Vissa som var med hade jag aldrig trott skulle våga protesterna, men de vågar nu.

Vad är det som gör att människor fortsätter protestera?

– Khadaffi måste bort. Om han får sitta kvar så kommer han att döda många tusentals människor. Han kommer att söka upp alla som deltagit i protesterna och döda dem. Khadaffi är en mycket farlig man som inte har några spärrar när det gäller att mörda sitt eget folk.
– Vi har inget val. Mottot för de som protesterar är ”vinna eller dö”. Det är samma slagord som frihetskämpen Omar al-Mukhtar hade i kampen mot den italienska kolonialmakten år 1911. Idag har det gått 100 år och fienden är Khadaffi istället för Italien, men slagorden är desamma.

Hur ser stödet ut för Khadaffi i Tripoli?

– De flesta vill ha bort honom. Men folk vet om att han är farlig. Det finns de som är rädda för vad som kommer att hända i framtiden som vill ha kvar Khadaffi.
– Khadaffi har även släppt ut 6 000 kriminella ur fängelset, som han har gett pengar och bilar. När man får se Khadaffi-trogna som demonstrerar så är det ofta de kriminella som är där.
– En sak som jag tror kommer att ytterligare minska stödet för Khadaffi är bristen på bensin. Redan idag är köerna till bensinstationerna i Tripoli flera kilometer långa. Tidigare körde folk till nästa bensinmack om det var tre bilar före, nu väntar människor i flera dagar för att få tanka.
– Bristen på bensin drabbar inte bara vanliga människor, utan också Khadaffis förmåga att kriga.

Vad tycker människor om Natos bomber?

– När Nato började bomba var folk glada. Utan bomberna så tror jag att vi hade varit döda. Oftast är USA:s bombningar dåliga, men den här gången är det bra.
– Många hoppas på att Nato ska döda Khadaffi. Samtidigt vet vi att om USA skulle skicka in marktrupper så är det kört för oss.
– Eftersom kriget har dragit ut på tiden så har många börjat oroa sig för att Khadaffi ska göra upp under bordet med USA och lyckas sitta kvar. Khadaffi har stulit olja från folket i över 40 år, så han har pengar. Mycket pengar. Och alla minns hur han lyckades bli vän med USA och EU genom att betala skadestånd till offren i Lockerbie-bombningen.
– Khadaffi har försökt visa för TV från västvärlden att Nato dödar civila, men de har nästan bara bombat militära mål. Alla utländska TV-team i Tripoli har med sig säkerhetspoliser som säger åt dem vad de får och inte får filma.
– När Nato bombat något ställe så lägger Khadaffis män dit lik som de sparat sedan tidigare. När TV-teamen kommer dit så säger pekar de på liken som de lagt dit och säger att Nato dödar civila.
– En gång visade statlig TV vad som skulle föreställa en begravning av offer för Natos bomber. Man kunde se hur människorna gick och höll för näsan eftersom liken stank så mycket.

Hur kan människor i västvärlden hjälpa kampen i Libyen?

– Det är en enorm brist på mediciner, medicinsk utrustning, bandage, och så vidare. Vi behöver desperat sådana saker, för att kunna ta hand om våra skadade.
– Att samla in och skicka pengar till mediciner och sjukvård skulle vara till stor hjälp.
– Det är också viktigt att berätta om det libyska folket som kämpar. Innan kriget visste ingen något om Libyen, bara vem Khadaffi var. Och att Khadaffi gav pengar till terrorister.
– Libyerna är inga terrorister, vi vill inte ha den stämpeln. Det libyska folket vill ha frihet och demokrati precis som alla andra. Och för att få det måste Khadaffi bort.

Uppdatering 31 augusti 2011:
Omar hette egentligen Issam. I samband med intervjun använde vi en pseudonym för att skydda Issams eget liv och hans familj i Tripoli. Det är med sorg i hjärtat som vi nu tvingas meddela att Issam har stupat i striden för att befria Libyen från Khadaffi. Som en liten och otillräcklig hyllning till Issam sätter vi därför ut hans rätta namn. Innan Issam åkte ned till Libyen var han bosatt i Umeå. Våra tankar går till hans familj och vänner samt till alla dem vars nära och kära offrat sitt liv i kampen för det libyska folkets frihet.


Dela med dig