Filmtips: Black Swan

Filmen är ett psykologiskt drama i regi av Darren Aronofsky som bygger på den romantiska baletten Svansjön. En prinsessa förvandlas där till en svan som med en krävande dubbelroll dansas av samma ballerina.

Den Oscarsbelönade Natalie Portman spelar huvudrollsinnehavaren Nina – en lovande balettdansös som vigt sitt liv åt att bli bäst. I denna alternativa version av Svansjön måste hon lära sej dansa som den vita svanen (något hon klarar utmärkt) men också att ta sej an den svarta svanens passion och kraft, vilket är mycket svårare för henne.

Den graciösa men neurotiska Nina bor tillsammans med sin labilt martyriska mamma och deras relation är inte bra. Nina har en ovana att riva på sina eksem tills de blöder, vilka mamman plåstrar om som på ett mycket litet barn. I slutet av filmen antyds det att det är mamman själv som ligger bakom flickans eksem. Ninas koreograf, spelad av Vincent Cassel, är till en början inte nöjd med hennes tolkning av den svarta svanens uttryck av passion, vilket han visar på ett kränkande sätt.

Man får följa Ninas neuroser sinnrikt glida över i skräcksekvenser, som man ibland först efteråt förstår bara finns i hennes huvud. Detta är en stark, otäck film som belyser företeelser som konkurrens, perfektionens pris och 90-talskonstens upptagenhet med kroppen som gräns men också en komplex relation mellan mor och dotter. Men den är bra och det är också en dramatisk film att svepas med av – så se den!