Tidslinje för revolutionen i Libyen

11 februari: Egyptens diktator Mubarak ger efter för kraven från massrörelsen och avgår.

Upproret:
15 februari: Det libyska upproret inleds. Hundratals demonstrerar i Benghazi i den östra delen av Libyen mot fängslandet av två advokater som planerat en demonstration mot Khadaffi. Protesterna upplöses våldsamt av polisen. I två städer bränner demonstranter polisstationer.
17 februari: På denna ”Vredens dag” mot Khadaffi protesterar människor på ännu fler orter. Regimen svarar med att sätta in krypskyttar och helikoptrar samt att betala utsläppta fångar att attackera demonstranterna. Tiotals människor dödas. Under de kommande dagarna trappas protesterna upp ytterligare, bland annat genom att uppretade folkmassor stormade militärbaser i östra delen av landet – delvis för att skaffa vapen för att skydda sig mot regimens  attacker.
20-21 februari: Protesterna har spridit sig till huvudstaden Tripoli och andra viktiga städer i den västra delen av Libyen. Rapporter strömmar in om officerare och soldater som går över till oppositionen. Även Khadaffis justitieminister avgår. Samtidigt tar Khadaffi till alltmer desperata metoder, bland annat flygbombas bostadsområden.
25-26 februari: Proteströrelsen når sin topp. Delar av Tripoli rapporteras vara under oppositionens kontroll. Det oppositionella Nationella Rådet, ett slags provisorisk regering för oppositionen, bildas. Khadaffis statsapparat ser ut att kollapsa. USA uppmanar för första gången Khadaffi att avgå.

Khadaffi slår tillbaka – inbördeskrig:
2-5 mars: Khadaffi lyckas reorganisera statsapparaten och återta Tripoli. Med hjälp av tunga vapen – artilleri, stridsflyg och attackhelikoptrar – och inhyrda legosoldater slår Khadaffi mot proteströrelsen. Revolutionen får allt mer karaktären av ett inbördeskrig.De kommande dagarna anfaller Khadaffi-trogna styrkor städerna Zawiyah, Ras Lanuf, Brega och Bin Jawad. Oppositionen reser krav på att FN ska införa en flygförbudszon över Libyen.
15-16 mars: Khadaffis styrkor avancerar mot rebellhuvudstaden Benghazi. Khadaffi intar den strategiskt viktiga staden Ajdabiya, den sista större staden på väg mot Benghazi.

Upproret riskerar att utplånas:
17-18 mars: Khadaffis styrkor befinner sig i förorterna till Benghazi och det rapporteras om att stridsflyg satts in mot staden. Rebellerna riskerar att massakreras av regimen. Situatonen pressar FN:s säkerhetsråd att besluta om ett ingrepp mot Khadaffis tunga vapenarsenal.
19 mars: Khadaffi gör en våldsam framryckning mot Benghazi. Franska jetplan attackerar Khadaffis flygplan, artilleri och stridsvagnar. Även USA och Storbritannien deltar i anfallet.
21 mars: Rebellerna lyckas driva ut Khadaffis styrkor ur Benghazi.

Rebellerna återtar initiativet:
Slutet av mars: Rebellerna gör en rejäl framryckning efter att NATO tagit kommandot i luften den 26-28 mars. Khadaffis styrkor tvingas retirera ända till staden Sirte. Framryckningen följs dock av en offensiv från Khadaffi, som tvingar rebellerna att retirera till Ajdabiya.
April: Ett dödläge verkar ha uppstått mellan rebellerna och Khadaffis statsapparat. Afrikanska Unionen, som leds av diktatorer från hela Afrika, försöker medla men avvisas av rebellerna.

Din e-postadress kommer inte publiceras.