Knegarkampanjen i Kirunas kommunfullmäktige

Dela med dig

Första november hölls det första mötet för nya kommunfullmäktige i Kiruna. För oss från Knegarkampanjen var det första gången vi inte satt på läktarplats.

Eftersom motioner måste ställas ett möte i förväg så hade vi ingen möjlighet att framföra några egna motioner till detta möte, men vi ställde en motion om att avskaffa partistödet i Kiruna kommun som kommer att behandlas på senare kommunfullmäktigemöte.

Trots att det var vårt första möte och vi fått de fullständiga handlingarna bara några få dagar före fullmäktigemötet så kunde vi driva en egen linje i flera frågor på mötet.

Till medborgarförslaget om att bygga ett ålderdomshem i Svappavaara var det bara Knegarkampanjen som röstade ja, alla andra partier röstade för återremiss för att frågan ska utredas mer. Min uppfattning är att det var ett svepskäl för att slippa säga nej och därmed behöva stå till svars.

Byggelever
I frågan om ifall byggeleverna på gymnasiet skulle få bygga ett hus för att få praktik krävde Knegarkampanjen att vinsten från bygget skulle användas för att köpa nya verktyg till byggprogrammet (ett förslag från elever vi talat med). Högern, med Gunnar Selberg i Spetsen, blev mycket sårade när jag sa att borgerliga politiker utnyttjar ungdomar som gratis arbetskraft åt företag när de sätter ungdomar på obetald praktik. Utbildningsnämnden skulle i alla fall ”ta med sig” frågan. Vi får se om det blir några nya verktyg på byggprogrammet.

I frågan om att skaffa nya lånedatorer åt politikerna för 400 000 (varav 200 000 tas från projektet ”bredband i byarna” som enligt uppgift inte behöver pengarna) var det bara vi som röstade nej. Detta som ett led i vår linje för att minska privilegierna för kommunpolitikerna.

Sammanfattningsvis är vi mycket nöjda med vår insats på detta första fullmäktigemöte, men det var bara en försmak av vad som komma skall.


Dela med dig