EU-medlemskapet skrivs in i grundlagen – beslutet stöds av Vänsterpartiet

Dela med dig

Den 24 november ska de största grundlagsförändringarna sedan 1974 genomföras. En av förändringarna handlar om att EU-medlemskapet och Lissabonfördraget nu skrivs in i grundlagen. Något som har stöd av alla partier utom rasistiska SD.

– Detta innebär att EU-anhängarna nu sätter ett säkerhetslås på EU-medlemskapet. Om vi ska gå ur EU krävs en förändring av grundlagen vilket innebär två beslut med ett val emellan, säger Per Hernmar från Folkrörelsen Nej till EU.

Hernmar menar också att detta är ett sätt att ”juridifiera” politiken.
– Ja eller nej till EU var tidigare en fråga om politiska åsikter. Med den nya grundlagen bryter ett icke-medlemskap mot lagen. Detta är förövrigt en trend inom hela EU, där viktiga politiska frågor avgörs av domstolar och inte av valda politiker.

Beslutet att skriva in EU-medlemskapet i grundlagen stöds alltså även av de tidigare EU-motståndarpartierna V och MP.

Mia Sydow Mölleby, V:s representant i konstitutionsutskottet, hävdar att lagförändringen är logisk.
– Tidigare stod i grundlagen att all makt utgår från folket. Men sedan vi gått med i EU har en massa makt förflyttats till Bryssel. Det är bara logiskt med en grundlagsförändring som en följd av detta, säger Sydow Mölleby.
– Som parti är V lika kritiska till EU som alltid – men nu vann ju Ja-sidan, fortsätter hon.

Carola Bodén, Arbetarpartiets kommunfullmäktigegrupp, är mycket kritisk till Vänsterpartiets agerande:
– Även om JA-sidan vann folkomröstningen, tack vare ett övertag v.g. pengar, media och kända företrädare, innebär det inte att EU-motståndarna
måste ändra uppfattning.

Med en sådan argumentation blir all opposition mellan valen omöjlig – eftersom den sittande regeringen ju vunnit det senaste valet, säger Bodén.
– Detta är den logiska följden av att V, i det rödgröna samarbetet, gav upp sitt EU-motstånd. Man vill, inför etablissemanget, visa att man är ett pålitligt EU-anhängarparti. Den värsta konsekvensen av V:s agerande är att man lämnar fältet fritt för rasisterna i Sverigedemokraterna, om hos en del kan framstå som det enda riksdagspartiet som fortfarande är motståndare till EU.


Dela med dig